1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Tentang Tps, Cdi Dan Carburetor.

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by Hizanee, Oct 12, 2012.

  1. Hizanee

    Hizanee New Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    Helo ,salam.

    Saya budak baru forum ni dan saya baca tentang TPS (Throttle Position Sensor), CDI and Carburetor.

    Masalahnya ialah, saya bercadang nak pakai carburetor aftermarket, maybe PWK 28mm, tapi carburator ni tak de TPS kan? (atau saya salah- newbie). Carburetor standard skarang dah ada TPS dan saya pula pakai CDI Rextor Adjustable, CDI ni ada support TPS,
    So, nanti kalau saya plan nak tukar carburator aftermarket, mcm mana dgn TPS? tak payah pakai atau mcm mana?

    ni artikel yang diaorang buat. guna TPS dgn carburator aftermarket.
    yamahat135.com/threads/howto-poor-mans-tps-mod.4737/
    (dah baca tapi tak berapa faham sngt, minta penjelasan)

    Minta tolong sapa2 yg tahu pasal benda ni.
     
  2.  
  3. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia

    carb pwk terbaek gk tuh...n cdi rextor pon da ok tuh...wat cmnie

    1)carb ori tuh kt bhgn atas carb tuh(tudung carb) yg bersambung dgn TPS tuh...ade skru blah dlm..bukak skru tuh n skru kt luar tps tuh
    2)cabut TPS(hitam) n natang putih yg sambung kt tps tuh
    3)dah bnda hitam n putih tuh diasingkn dr carb
    4)msokkn blk yg putih tuh ke tps(hitam) tuh
    5)pastikan bentuk dia "L" then gerakkn bnda putih tuh jd bentuk "I" kira selarikn je...
    6)amek cable tie,,ikat supaya yg putih tuh xjatuh dr TPS tuh
    7)ikat dgn kemas
    8)then sambung je mcm biasa kt connector TPS yg dr wiring moto tuh...
    9)settle..

    hope paham lah ye..mls nk upload pic..hehehehehhe
     
  4. Hizanee

    Hizanee New Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    tak paham laaa.. hmm
    kalau hanta kedai diaorang tau buat tak?
     
  5. moto x laju

    moto x laju New Member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    gombak
    Country:
    Malaysia
    bro phl...kalu x pakai tps 2 ade prob ke????ke sme je???:)
     
  6. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia
    xpaham??hehehe..dah abeh detail dah tuh...klu anta kdai xpasti la bro...ikut mood gk kot...kne cri kdai yg btol2 dipercayai la...
    klu xpkai??klu moto semua std..tp xpkai tps tuh...lampu temp mnyala,moto bunyi mcm2..minyak kuat..moto xleh blah...
    klu xpkai moto jd "pelik"...jgn lah tnye plak pelik yg cmne ye..heheheh...moto modi pon still pkai tps nie..huhuhuh
     
    Led likes this.
  7. Hizanee

    Hizanee New Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    phl6684 abe, nanti kita minto awok ajo ok? nak penjelasan yang lebih mendalam :D
     
  8. Hizanee

    Hizanee New Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    [​IMG]
    Bro ni carb tu, so aku dah tahu tudung carb tu, and tps tu(yg hitam tu kan?), benda putih yang kau cakap tu yang ada bawah tudung carb tu ke? (yang mcm mulut helang tu ke?)

    bro, nak tanya ni, cable kat situ ada dua ke? 1 carb punya 1 untuk tarik tps sensor punye betul x?
     
  9. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia
    az.png tps dlm petak tuh k...bukak tudung carb tuh..2 skru tuh...then terbalikkn...n nmpk lg 1 skru kecik dlm tudung tuh...n bnda putih yg melekat kt tps tuh...

    yg petak tuh tps...cabut tuh(bukak skru) then amek bnda yyg putih dlm tuh...then ikut step yg sblm nie diberitahu....
     
  10. Hizanee

    Hizanee New Member

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    nanti saya update...
     
  11. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    phl6684 moto std lc v1 tps bpe volt eh?rintangan? Da bpe bln ni moto aq rse len mcm la..td cek tps gune multimeter.ikut manual sambungan wire
    - volt 4v
    - lg 1 bacaan 0.5v
    -rintangan 7.4 ohm..
    Ade lari spec cket.klu tps rosak bleh jahanamkn cdi ke? 2 bjik cdi aku da beng0ng..cdi std pn da rse len mcm.bateri ok 12.4 volt klu xclap td cek n lampu xberkelip bila penggunaan byk.
     
  12. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia
    xpasti la bro..da lama xpkai carb std nie hehehehehehhe...
    nk tau rosak ke x sng je..longgar nut tps tuh....tinggikan timing agk2 dlm 3000 rpm..then men tps tuh atas n bwh...klu xde perbezaan rosak la dia..klu ade effect..timing dia akan lg tggi or rendah sket....
     
  13. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    Klu mainkn tps turun naik ada beza..ok xpa phl,tq:)
     
    phl6684 likes this.
  14. sabak

    sabak New Member

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    bos..klu lc v3 punye carb ad tps gk k??? hri 2 dnga kate cm xwjud.. dlm plan nk psng cdi rextor..
     
  15. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia
    v3??rempit v3 ke bro???:rolleyes:
     
    skyrocket likes this.
  16. sabak

    sabak New Member

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    hahaha bkn2..nk ckp lacu yg model bru ni..
     
  17. amry

    amry New Member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    Messages:
    81
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Jerantut
    Country:
    Malaysia
    ooooo kire nye phl tps tuh still lgi connect ngn wiring die,,,cme nye natang putih just bgi die naik ke atas jew ea???kire nye ibarat mcm kite da pulas throttle da la ea,,,ooo i got it....:D
     
  18. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,537
    Likes Received:
    468
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah-->pantai dalam
    Country:
    Malaysia
    yup...ikat dgn cable tie bnda putih tuh..so dia xgerak dah..n ya mcm kta tgh pulas throttle...
     
  19. Kilat88

    Kilat88 New Member

    Joined:
    Jun 1, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Tumpang tanya, sy dh tukar block 57 n buat spec std fz..plan nk guna carburator NSR-SP..boleh share x pilot jet n main jet yg sesuai?
     

Share This Page