• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Setting Carb n Jetting

amry

New Member
skarang sy pkai pj 22.5 dh....tpi mj sy pkai 105.....bile pulas abis die semput,,,,,sparuh throttle ok jew,,,,
 

amry

New Member
lgi pertanyaan jarum clip nk set takuk ke brape,,,,???dn system tps mcm mne??carb rxz x ad tps....harap2 mmbantu,,,,cabut socket tps ke mcm mne?hehe sy newbie
 

phl6684

Moderator
Staff member
better bro bpe size mj yg tpt bro phl bole bgi?...tlg sy moderator,,,, :D
tepat tuh xbley la nk ckp..len moto len perangai dia..sbb tuh kna try n error...
klu pulas 1/2 throttle da seput..up mj...ALWAYS cek PLUG...tgk kaler dia..pastikan koko2 gelap sket ... cara cek plug da bgtau sblm nie...kt thread mne ntah...try cari2 ek

try mj range yg dah diberi...tq

jarum stay tgh
 

phl6684

Moderator
Staff member
oook bro phl...trime ksih...dn psl socket tps tu plak ble tnye di thread ni?....
pasal tps tuh phl da gtau cre2 nk wat dia tuh...xpasti la kt thread mne...tp ade..mls nk tulis blk coz agk pjg..heheheheheh...
 

malan

New Member
smput mase trus pulas or mase dah fulltrotle past bru jd smput2tu?? cdi standart or racing?? paip open ke standart??
sy pkai kabo rxz gak.. cdi standart cume wat bypas gna relay bg api maintain.. dlu pkai pilot 22.5, midjet 175 mase gah fulltrotle tetibe moto trus jd smput mcm nk abis mnyak so trun pkai pilot 25, midjet 165 jarum pling atas, bwak fulltrotle dalm 5km jd blik smput2tu.. so trun lagi pkai pilot 27.5, midjet 135 jarum tgah n slesai mslah.. tp skang pkai paip operate pilot 27.5, midjet 140.. plug wrna koko gelap.. papepun kna try byk kali baru dapat.. dlu mase memule tgk dalm forum ade yg pkai pilot 22.5, midjet 165.. tp bile try kat moto sndri plug wrna putih.. tu yg up 175.. papepun try n error k..
 

amry

New Member
skrang sy pkai mj 120 pj 22.5,,,,,eh bro malan pilot nie mkin besa saiz mkin parok la mnyk kn,,,ker mkin sikit mnyk mkn niee,,,x bpe phm,,,,tpi bro ckp turun kn,,,,pning dah niee,,,,mtor sy bile nk ke full throttle tuh yg nk smput tuhh,,,ble dh pulas abis ok jew pegi smcm....btw cdi brt smart click,block stndard...btdc 31 rpm 10500....jarum pling ats 1st,,,,pegi semput hmpeh,,,ak pning dgn carb rxz.....adeiiiii,,,,so skng ap pj ngn mj yg ptut di pkai,,,,dh ulang alik g kdai duk bli mnde sme jew,,,,mcm2 saiz ad da niee,,,pning2,,,,,,
 

amry

New Member
rslt plug sy perang2 koko wktu pkai mj 120 pj 22.5......ejos sy pkai yoshimura gp force,,,,ingt nk pkai ejos stndard jew,,,,,
 

phl6684

Moderator
Staff member
smput mase trus pulas or mase dah fulltrotle past bru jd smput2tu?? cdi standart or racing?? paip open ke standart??
sy pkai kabo rxz gak.. cdi standart cume wat bypas gna relay bg api maintain.. dlu pkai pilot 22.5, midjet 175 mase gah fulltrotle tetibe moto trus jd smput mcm nk abis mnyak so trun pkai pilot 25, midjet 165 jarum pling atas, bwak fulltrotle dalm 5km jd blik smput2tu.. so trun lagi pkai pilot 27.5, midjet 135 jarum tgah n slesai mslah.. tp skang pkai paip operate pilot 27.5, midjet 140.. plug wrna koko gelap.. papepun kna try byk kali baru dapat.. dlu mase memule tgk dalm forum ade yg pkai pilot 22.5, midjet 165.. tp bile try kat moto sndri plug wrna putih.. tu yg up 175.. papepun try n error k..

yup try n error...moto mbe phl tlg pasangkn arituh...blok 62 pkai carb rxz gk..mj 140 pj 22.5....semua part racing...ejos je cutting std...dia pnye torque power gile...n plug pon koko nk hitam...hehehehe...try n error....sesuatu setting yg dbgtahu just make it as a benchmark...50/50 kne try up sket or down sket drpd benchmark tuh....
 

yusri166

New Member
Assalamualaikum...Saya yusri dari ipoh,menetap di simpang pulai,saya pemilik LC 4 speed model yg samam mcm 5speed ...rasanya nak upgrade ke blok uma 62mm tapi nak guna carb ori dan exzos ori je,boleh tak kawan2 bagi tahu berapa pilot jet sesuai dan minjetnya...pilot ori sekarang 15 dan minjet 115...harap boleh kawan2 disini tunjuk ajar..
 

phl6684

Moderator
Staff member
Assalamualaikum...Saya yusri dari ipoh,menetap di simpang pulai,saya pemilik LC 4 speed model yg samam mcm 5speed ...rasanya nak upgrade ke blok uma 62mm tapi nak guna carb ori dan exzos ori je,boleh tak kawan2 bagi tahu berapa pilot jet sesuai dan minjetnya...pilot ori sekarang 15 dan minjet 115...harap boleh kawan2 disini tunjuk ajar..
carb v2 xsesuai sgt bro...nk ok sket just carb rxz...mmg sama saiz 26mm tp output power dia beza sgt2...
ada modal lebih lg angkt uma or kips or tzm....

uma 62 /2 = 31mm carb bru cun btol2 power dia...tp pkai 28mm or 30 mm pon ok la...even 26mm ... dr 22mm carb v1 std...huhuhuhuh

jantung da besar tp mulut kecik...penat bro nk nafas...
 

amry

New Member
bro phl,,,,klau tepi plug itam tu mkne nye kne nek kn pj atau trunkn pj bro phl?hrap di rply,,,,sgt2 ingin tau
 

phl6684

Moderator
Staff member
bro phl,,,,klau tepi plug itam tu mkne nye kne nek kn pj atau trunkn pj bro phl?hrap di rply,,,,sgt2 ingin tau
tepi hitam tuh pj je...turunkn

ada 3 jenis hitam kt tepi2 tuh
1)hitam berminyak-pj lebih sgt2
2)hitam xde minyak tp karbon tebal-pj turunkn lg sket
3)koko perang nk hitam(or hitam sket sgt2)-terbaek
 

amry

New Member
sy agk confius dgn pilot nie....turun tu mksd phl ,,,mcm pilot 22.5 pegi 20 gitu ker?ker 22.5 pegi ke 25?...plug sy itam carbon
 

phl6684

Moderator
Staff member
yup turun tuh makna klu cth skang 25 turun ke 22.5 klu naik kan dr 25 ke 27.5 contoh...hehehehhe
 
Top