• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Setting Carb n Jetting

syazali

Super Veteran
bro kne brdiet ni bru meter leh pusing 2x:D
ait sjk ble bro pkai powermax dualband ni?:eek: cdi lame rosak ke?sy ad jmpe 1 cdi y lg syok.bleh cube,hrga pn murah je..sy pn bru test aritu..apido 8adjust..bleh set angle.hrga 140.eletronik phillip sme ngan brt..klu ngan blok 62 set no4/5 pickup lantun2:eek:
baru beberapa hr je gatal tangan nak test powermax.. brt smartclick tu elok lg simpan bt spare.. yg aku tau powermax ni memang xder adjust apa2 tapi dia bleh tlg fikir bila nak advance atau retard.. api powermax memang kuat pasal masa pakai smartclick carb uma 30mm mj136 pilot 35 plug dah hitam legam,tp dgn powermax plug jadi putih. tpaksala aku up pilot 40 plak.. saja suka2 bro... bukan nak race pun.. brt smartclick pun pickup blh lantun2 try set BTDC 30... tapi top menung la...
 

skyrocket

Super Veteran
baru beberapa hr je gatal tangan nak test powermax.. brt smartclick tu elok lg simpan bt spare.. yg aku tau powermax ni memang xder adjust apa2 tapi dia bleh tlg fikir bila nak advance atau retard.. api powermax memang kuat pasal masa pakai smartclick carb uma 30mm mj136 pilot 35 plug dah hitam legam,tp dgn powermax plug jadi putih. tpaksala aku up pilot 40 plak.. saja suka2 bro... bukan nak race pun.. brt smartclick pun pickup blh lantun2 try set BTDC 30... tapi top menung la...
 

syazali

Super Veteran
jd pd pndapat bro syazali pngalaman mnunggang tu powermax ke smartclick best?:)
pendapat ni subjektif.. nanti aku kata powermax lg best ada plak yg kata aku poyo mesen pun tak out meter:( aku pilih powermax pasal boleh set petrol kaw2 tanpa bobok yg sebelum ni pakai smartclick enjen bobok pasal petrol lebih dan adakala sampai xblh start pasal plug basah... kalau tak percaya try la uma 30mm mainjet 136 pilot 40... nanti bg review ye sedara mesen blh jalan atau tak.. aku pakai ezos std modi jer...
 

syazali

Super Veteran
pendapat ni subjektif.. nanti aku kata powermax lg best ada plak yg kata aku poyo mesen pun tak out meter:( aku pilih powermax pasal boleh set petrol kaw2 tanpa bobok yg sebelum ni pakai smartclick enjen bobok pasal petrol lebih dan adakala sampai xblh start pasal plug basah... kalau tak percaya try la uma 30mm mainjet 136 pilot 40... nanti bg review ye sedara mesen blh jalan atau tak.. aku pakai ezos std modi jer...
tadi aku baru check plug... bagi aku ok kot hitam kering...
 

skyrocket

Super Veteran
tadi aku baru check plug... bagi aku ok kot hitam kering...
powermax ni ngam ngan blok besar kot..klu blok kcik mcm sy pkai sblm ni 57mm pening kpale nk set plug..org lain set mj 110 pj 22.5 sy kne set 125-135 pj 27.5 bru ok.mcm xlogik je tp tu la hakikat:p tp xtaula klu moto sy y problem:D
 
salam ramdhan..
nak pendapat rkn2
hmm block 60mm,high cam,minifull,carb rxz minjet 200 pilot stndrd..
moto leh lari 170..klu xder angin leh lari 180..tp topspeed pulas trotel lambat skit nak g...
minjet besar ker???tp moto x semput..carb open..bunyi angin kuat skit..
bg pendapat skit..nak stting blik
 

Kayang

Super Veteran
macamne kalau dengan sy, block 63mm,cam racing cms,cdi racing,valve spring racing,ekzos standard,carb standard, skrg meter bdn tegak baru 160-170. moto masih nak pergi,so kene setting ape lagi ye?tuka ekzos ke?tukar carb ke? cer kome bagi pendapat.. :)
Ha betol la tu. Haha
 
Kalau plug cantik dah ok la tu.. Ejos kurang lawas tu..
tq bro2 sume..skrg spoket 15,38..jentera mintak gear bila top speed(ejos stendart tukar ninifull je)..klu set kai pipe cm lam gmbr tu<--
jentera mcm rakus mintak gear..cepat sangat..mcm lapa ngah puasa plak..tp pipe tu leh g bape kilo er??? 1 2 kilo leh pepah g x?sbb jentera layan conner jer..street rood jrg...bawak cm round2 taman bunga jer..selalu kaki motor set spoket bape..ingat nak set 16, 38..ok ker?
 

phl6684

Moderator
Staff member
macamne kalau dengan sy, block 63mm,cam racing cms,cdi racing,valve spring racing,ekzos standard,carb standard, skrg meter bdn tegak baru 160-170. moto masih nak pergi,so kene setting ape lagi ye?tuka ekzos ke?tukar carb ke? cer kome bagi pendapat.. :)
ejos penting gk bro...nk lepaskan compression se besar blok 63mm tuh...tukar ejos then tukar carb...rasa satu2 part performance dia pegi cmna...n ape2 je tukar still kne set...
 
ejos penting gk bro...nk lepaskan compression se besar blok 63mm tuh...tukar ejos then tukar carb...rasa satu2 part performance dia pegi cmna...n ape2 je tukar still kne set...
ejos penting gk bro...nk lepaskan compression se besar blok 63mm tuh...tukar ejos then tukar carb...rasa satu2 part performance dia pegi cmna...n ape2 je tukar still kne set...
Bro nak loose kn compres block cmne erk??sbb padu sangat starter xdah x larat..pakai kaki jer nak start
 
wau, high comp la sedap bro....pickup mantap, top pun sedap....mcm otai2 cakap la...nak power kene sacrifice sket....pakai blok besar memang compression tinggi, starter pun tak larat nak crank...stakat 60mm boley nak nak enjut tapi pun mcm sangkut2 gak....nie pulak 63mm piston, memang mintak ampun la starter nak crank enjin awak tue....pepahal pun, mesin dah powerkan...lupekan pasal starter, janji laju.....hahahahahah
mesin standrtd dri kilang..xusik lg..moto bt sedap bwak jer bro..tp gear 3 dri kilang TERBAIK:dance:..ingat nak kacuk ngan clucth tgn..tp ada yg ckp..top kureng..clucth plate cpt loose..pe pendapat otai2..
 

adam_john99

Super Veteran
mesin standrtd dri kilang..xusik lg..moto bt sedap bwak jer bro..tp gear 3 dri kilang TERBAIK:dance:..ingat nak kacuk ngan clucth tgn..tp ada yg ckp..top kureng..clucth plate cpt loose..pe pendapat otai2..
kalau nak masuk clutch tgn dah nak main luar kilang dah nie bro, memang ratio utk gear 3 standard kilang mantap...sbb ape saye ckp mcm tue, aku pun stim time gear 3 dier bro....hahahhahahahaha...biase la kalau pakai clutch tgn nie...tahan tgn je la nak menarik clutch dgn spring super keras tue nanti...hehehehehehe, saye pijak pakai kaki jer bro....lantakkan....
 

adam_john99

Super Veteran
starter memang dah takleh nak gerak,hehe,tapi skg ni tgh layan carb standard,mainjet 150,pilot 25,tapi ekzos standard abes,die mcam2 ade mintak2 lagi.rasenye kene tukar manifold kot,huh.spoket lak 37-15,415.carb standard pon tak pakai kotak angin dah.
try tukar sprocket blakang dulu bro....layan 36 ke....dah mantap dah tue.......
 

Gambit 135

New Member
salam.
nak tanya sikit..pj mj utk setting carb uma 28mm blok 62mm berapa ya?
sekarang nih setting mj 100 pj 35 . . timing x seberapa lekat...
 

arep

New Member
blok 61mm,cam uma,valve spring racing thai,cdi,ekjos,carb stended rejet mnjet 125,pilot 25..lc 5speed bole dpt 140-150km/j
 

kamen rider x

Super Veteran
perlukan bantuann :(:(:(:(:(:(:(
blok 62mm,cam brt,sv yypang,cdi brt powermax hb,ekjos stended,carb uma 28 mj 100 pj 30...plug itam legam
apekah perlu hamba buat ? :help::help::help::help::help::help:

Buat sdri ke pomen buat ni? Angin buka berapa? Takuk jarum pin?
Plug hitam smua kn? Kalau pakai carb Uma Racing standard plug mmg susah nak dpt perang, msti kaler gelap.. Carb set utk speed je jln taman or town xley layan slow msti semput2.. Adat tradisi carb uma, bertuah siapa dapat plug kaler perang...hehehehe

**Minta tulis detail sket, simple sgt ssah juga nk bagi cadangan...Huhuhu
 
Top