• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

PENGIRAAN RATIO GEAR vs SPEED

phl6684

Moderator
Staff member
bro kamen...klu kt kedai..ade yg jual 1set gearbox...n ade yg jual asing2 gear 1,2,n 4...
td baru perasan...klu tukar 1set gearbox...gear xsama...
klu just tukar 1,2,n 4 kt stended nye gearbox...still xsama gak gigi gear yg bli 1set gearbox ngan yg baru kacuk td kan??
 

Kayang

Super Veteran
nampak nyer kena kira gigi jg la... mgkin ratio tak sama utk yg 1 set vs yg asing2 punyer..
Ader org suka tukar 1 set punyer, ader suke gear 4 sj.. ikut citarasa katakan.. syazali dah beli 1 set punyer tp tak tau la dia da psg ke blom... nak soh dia review skit kt sini..
syazali.. o... syazali.... :D
 

phl6684

Moderator
Staff member
owh...so mmg xsama la erk..coz pening gak bila tgk blk...xsama..hehee...ingt nk tukar je 1,2,4...xsama kene tukar 1 set la plak..adeh...
 

Kayang

Super Veteran
TUKAR 1,2 & 4 pun dah ok phl... kalau ada duit lebih agkat la 1 set... pilih la nak hiway ker sprint..
 

phl6684

Moderator
Staff member
bro kayang...
Ratio for Hi- Way:-
Gear 1 = 2.538 (33T + 13T)
Gear 2 = 1.705 (29T + 17T)
Gear 3 = 1.352 (23T + 17T)
Gear 4 = 1.095 (23T + 21T)

Ratio for stended:-
Gear 1 = 2.833 (34T + 12T)
Gear 2 = 1.875 (30T + 16T)
Gear 3 = 1.352 (23T + 17T)
Gear 4 = 1.045 (23T + 22T)

klu yg asing2 gear 1,2,4 plak klu xsilap yg mane yg ditukar??yg merah ke yg biru??
 

Kayang

Super Veteran
ratio hiway atas tu rasa nya utk hand clutch punyer.. rasanya model hand clutch punya gear ratio dia agak rapat berbangding ratio model auto.. beza pun sikit sgt..
gear 1 & 2 = merah, gear 4= biru, kalau tak silap la bro phl.. membe ada tukar jg aritu yg sprint punyer tapi dah lupa la..:D
igt nak taruk clutch tngan local je pun cukup la... tp aritu buat jd keras semcm.. mgkn jg cable da x elok sbb brg 2nd ja pun.....
 

phl6684

Moderator
Staff member
bro kayang...plan2 try n error...try tukar cabel ori yamaha bhgn clutch tuh...n nk tnye g...primary gear terletak kt mane??yg pasti bkn gear 1...heheheh
 

Kayang

Super Veteran
tu la pasal.. keras satu hal.. pikap jd lembik satu hal.. tak tau la kenapa...
primary gear kat gear 3.. tak pasti plak ada ke tak.. rasanya ada kot.. try tnya ygk..
kenapa ngan gear phl.. dulu beli yg 1,2 & 4 je ke..
 

phl6684

Moderator
Staff member
nk tahu klu ade jual primary gear..nk try mod gear plak....klu 1set xmmpu rasanya nk bli...heheheh....phl pkai gear 4 cms je...da 2 tahun...alhamdulillah..klu ade info ttg primary gear tuh share2 la erk...hehehehe
 

Kayang

Super Veteran
pakai gear 4 sj pun ok gak.. gigi brp punyer.. 21t ke...
kalau tkr 1 set utk hiway punya gearing 1,2,3 jd panjang skit.. sebab ratio dia kecik skit..
kalau beli 1 set kompom ratio gear 1 sampai 4 akan berubah. tak mcm kite beli 1,2 & 4.
rasanya blom ada lg jual primari yg racing punya shj kat kdai2 sparepart ni..
xpa kumpul duit pelan2 nanti taruk 1 ketul...:D
 

pijah

New Member
kalau pandai main gearbox memang cantik. kena pula dgn cdi yg bagus semua gear hidup. pickup tarik pun syok lyn corner pun cara..
 
Top