1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Masalah Lc Susah Tuning, Semput, Hilang Power, Minyak Kuat

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by Jeff Zain, Dec 30, 2011.

  1. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    Salam Otai2 lc skalian,
    budak baru blajar nk mntak tolong n pndapat otai2 skalian atas tajuk thread ni.
    aku baru beli lc thn 2009 dri member aku gak..
    masalahnya:
    lc itu semput, cuba tuning balik pun susah.. nk memecut memang susah semput malah sewaktu guna gear 4 top speed drop, loss power..
    sekarang carb dh servis n valve dh adjust balik malah pomen cakap valve seal pun dh tukar baru.. tetapi masalah semput tetap ada..
    sekarang pomen cakap cdi yg lc aku pakai sekarang cdi local.. pulak dah..
    so nk mntak tolong dia cuba cdi lain plak n tengok mcmana msh semput ke tidak..
    korang penah alami ker masalah mcm ni..
    timbul penyesalan plak ambik lc tu..
     
  2.  
  3. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    newbie:lc ni mmg model y cpt lmbik lg2 ble da xcdent..antra pnyebab mesin jd lmbik;
    -blok da kong(compressor da xkuat jd pick up n top da lemau)
    -valve bocor n head da brkerak pn jd cm2 jgk
    -carb n air filter da kotor,sumbt
    -auto,clutch da mkn, springnye lmbik.
    N byk sbb len jgk.kne amik mse nk teliti tu..hehe..so ble lg nk mod..:D
     
  4. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    blok, valve, carb, filter, auto clutch, spring sema dh cek n perbetulkan....
    yg blom cek plak cdi, mj pj...

    nk modi? bnyk barang kena tukar bro Skyrocket...
    ni nk per elokkan lc ori standet gaban pun bnyk gak duit abis...

    pening dh kepala aku nih... nanti dpt bonus pun abis kat moto jer huhu... org rmh pun dh bising..
    nk jual? buat utang lagi... kalau aku ada extra money, aku trade in jer ambik lc baru senang citer
     
  5. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    330
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia

    Salam Jeff Zain... alahai kesian nyer??? Nak baik pulih byk part kne selengara tu.. Modal nak bg sedap balik pun bukan murah cecah ribu juge...
    Jln terbaik spt yg Bro fikirkan tu, trade-in yg ade beli aje yg baru... Hilang la sgla mslh tu... ;););)





    -Perggghh, tadi Kamen double cek kos rawatan Mentadak, ganti itu sket ini sket kat 2k smua kos nyer??? Dah macam jaga mesin turbo plak... Adoi... :eek::eek::eek:
    1 tahun juge Kamen x belai2 Mentadak tu tahu2 kos nyer makin tinggi, nak kembalikan semangatnya spt dulu... huhuhuhuhu.. :(:(:(
    Apa pun Alhamdulillah, t'capai juge hajat Kamen nak sihatkan Mentadak tuu... hehehehe.. :p:p:p-
     
  6. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    klu ad xtra mmg pt0t trade in je..hehe..klu nk modi pn bleh jgk.tp tgk dlu keadaan asal m0to tu..mesin tu bunyi ok x?ad bunyi@simptom2 pelik2?
     
  7. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    sorry lmbt reply... lc aku tu, bunyi ok jer.. time idle memang x nmpak lc tu ada mslah.. kalau bawa dgn perlahan cantik sangat tetapi kalau tetiba jer nk memecut ahaks semput lah dia mcm org tua trbatuk batuk kejar cucu jer haha.. baru2 ni ake adjust balik valve aku kat HLY.. ada improvement sikit tetapi mslh semput tu tetap ada. maknanya x bley nk memecut tiba2.. kena slow n lembut jer.. kalau racing jauh dh aku tinggal haha.. yg blom aku cuba.. guna carb ori member kat lc aku.. mana tau mslh semput tu brpunca dr carb.. korang rasa mcmana ek?
     
  8. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    mse nk pecut m0to cm nk mati ke meter xnaik?spoket std?klu cm2 mayb carb@cdi..carb std lc ni manje cket..kcik pnye hal pn leh jd mslh bsr..pj n mj asal 20-105... TPS(wayar y kt carb) tu kne cek jgk kduduknnye..timing angin asal 2 1/2 - 2 3/4 je..stiap lubang kecik2 kne tembak..lc jgk ad 1 lg jet mcm power jet brsaiz 20 kt belah atas timing.
     
  9. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Salam Bro Jeff,

    Mslah moto bro tu kecik je, mcam yg disyorkn oleh bro skyrocket tu,adjust carb tu betol2, insyallah,x semput. Pasal pikup ngan top tu,
    kna lah layan CDI ngan sporket, x perlu modi sampai ribu riban,std modi je,janji up skit dri std...kih...kih...kih. Selamat dtg dan slmat brforum.
     
  10. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    Bro Skyrocket: mse nk pecut tu, dia rasa mcm angin atau mnyk x cukup.. lmbt naik. spoket aku guna 15/37 415.. tgh tunggu kwn pinjamkan carb TS dia kat aku n tengok mcmana nanti..
    Pandir : aku mana tau sangat pasal motor ni hehe.. noob.
    Anyway tq atas tunjuk ajar kalian otai2 lc atas mslah lc aku ni... lagi satu cdi ori aku dh kena rembat so masa ni cdi local jer huhu.. lc aku, kalau mainkan throttle, blh menten power dia pastu kalo memecut blh gak cecah 160km/j.. tetapi semasa gear 4 tu aku slowdown, nk pecut blk memang x blh.. so kena bawa slow je ler hehe.. kalo nk pecut drop 1 gear, main throttle ambik power balik baru dpt memecut laju..
    aku bukan nk merempit pun... cuma nk kembalikan prestasi lc aku ni jer mcm lc2 lain yg sihat hehe
     
  11. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    std gaban klu pkai 37 mmg lmbt nek..tyr blakang 80/90?ce pkai 38..
     
  12. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    yups.. tyr blakang guna 80/90.. spoket 38 kat Kuching susah sikit nk cari.. tgh usaha gak cari n guna 15/38... yg tu kira kemudian sebab skarang tgh usaha hilangkan semput/bobok (org sarawak panggil madot) tu dulu..
     
  13. sigung

    sigung Super Veteran

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    353
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Kuching, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Minyak kuat dan semput adalah simptom carb setting bro. Tukar pj dan mj ke saiz asal, servis carb, dan tune balik. Tentang speed drop masuk gear4 adalah masalah spoket kecik, tukar balik jer ke saiz std. Setting timing camshaft pun boleh jadi macam tu...
     
  14. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    itulah yg aku nk buat servis carb tu n cek balik mj n pj dia... aku baru beli lc ni dr member yg kata semua msh ori tapi bila aku cek, cdi local, carb pun bnyk hos kena potong, radiator coolant pakai air paip jer.. tu yang aku bengang tu.. tapi nk wat cane dh beli so kena servis balik lc tu utk dptkan balik prestasi dia... so aku brbanyak banyak timakasih kat korang yg bnyk beri panduan apa yg patut aku buat agar lc aku kembali sehat hehe.. ini semua kena buat weekend ni...
     
  15. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    330
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Jeff Zain, cuba slesaikan 1 p'satu dulu seperti yg Bro Singgung beri tunjuk ajar tu... Insya'Allah sdap la nanti...



    -Kamen doakan semoga Lc Jeff tu dpt kembali normal seperti sdiakalanya... ;) -
     
  16. Jeff Zain

    Jeff Zain New Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    tu ler yang aku nk usahakan ni.. weekend nanti baru dpt buat semua tu hehe... tq bro Kamen, Skyrocket, Sigung semoga lc aku dpt dibaikpulih sepenuhnya..
    bingung pun ada takut kos baikpulih tinggi... tapi dgn panduan korang semua, lega jugak hati aku ni hehe.. TQ TQ TQ
    aku cuma mntak member aku sorang tu ada gak wkend nanti.. dia ni pakar tentang lc tetapi susah nk jumpa dia.. call x jwp, kat rmh pun jarang ada ntah kemana budak ni pergi... akan aku usahakan satu persatu utk kembalikan prestasi unggul lc ni
    itulah sebab utama aku ambik lc ni tanpa fikir panjang.. lama dh mngidam nk pakai lc haha tapi x mampu so bila member tolak murah terus aku ambik tanpa fikir panjang.. ni lah akibatnya, dpt lc sakit
    tapi aku prcaya setiap pnyakit ada ubatnya gitu juga stiap mslh msti ada jln pnyelesaian nya hehe
     
  17. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    330
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia

    Welcome... Bersabarlah Jeff.. Tentu ada hikmahnya yg kita sdri tidak jangka...
    Mne tahu lepas baik pulih nanti Lc tu b'jasa pada tuan nye mne kita tahu kan? hehehe...
     
    ternama likes this.
  18. Kayang

    Kayang Super Veteran

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    736
    Likes Received:
    72
    Trophy Points:
    356
    Country:
    Malaysia
    Seperti kata otai2 di atas, kena check balik sama ada Carb atau CDI, cuba pnjm dulu CDI membe2 lain test tgk.. kalau jd jg mgkin ada sebab musabab lain.. Selamat berforum Jeff. Semoga moto kamu tu cepat sembuh.. Hepi2 selalu.. jgn pening2 nanti ok lah tu..;)
     
  19. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Bro Jeff,

    Uncle ni bukan lah terror sgt dlm ilmu pemotoran nih, masih nobi gak...kih...kih...kih. Dari apa yg bro terangkn sblum nih,
    moto yg bro beli tu sudah di modi dulu kmudian di tukar balik ke std, dri itu bnyak adjusment yg dah lari,dia pun buat skadar
    nak nmpak std balik. Jangan risaulah bro uncle pasti (insyallah) moto bro akan pulih kembali semangatnya, berkat jampi
    bomoh kayang, kamen dan sigung, yg memang sudah terkenal di nusantara ini.....kah...kah....kah...kah...

    Wassalam bro.
     
  20. Kayang

    Kayang Super Veteran

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    736
    Likes Received:
    72
    Trophy Points:
    356
    Country:
    Malaysia
    Sifu kitorang Pawang Uncle Pandir... hehehe..
    Peace Uncle...:D
     
  21. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    330
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Betul,betul,betul... Master Sifu Veteran kita ialah Pawang Uncle Pandir... Kikikikiki... :p:p:p
     

Share This Page