• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Kelajuan Setelah Mengguna Blok Fz

Newbie135lc

New Member
Moyo sy lc 4s v4 signal blkg capang.
Block fz+sv uma+cam fz+spring clutch ikk+cdi mb. Carb std n ekzos std. Spoket 15 37. Hiway bawa tegak 120..tunduk 130..follow angin lori/kete 140. Itu saja yg mampu..
Problem: kuar asap putih bila pulas rpm tinggi pada gear free. Minyak itam cepat ghaib.
Soalan..adakah block sy problem sbb kuar asap putih??
 

Newbie135lc

New Member
Moto sy lc 4s v4 signal blkg capang.
Block fz+sv uma+cam fz+spring clutch ikk+cdi mb. Carb std n ekzos std. Spoket 15 37. Hiway bawa tegak 120..tunduk 130..follow angin lori/kete 140. Itu saja yg mampu..
Problem: kuar asap putih bila pulas rpm tinggi pada gear free. Minyak itam cepat ghaib.
Soalan..adakah block sy problem sbb kuar asap putih??
 

Hasri2463

New Member
Moto sy lc 4s v4 signal blkg capang.
Block fz+sv uma+cam fz+spring clutch ikk+cdi mb. Carb std n ekzos std. Spoket 15 37. Hiway bawa tegak 120..tunduk 130..follow angin lori/kete 140. Itu saja yg mampu..
Problem: kuar asap putih bila pulas rpm tinggi pada gear free. Minyak itam cepat ghaib.
Soalan..adakah block sy problem sbb kuar asap putih??
kemungkinan valve seal bos
 

Darul Maxmur

New Member
salam abg2 ensem
spec:
block 60mm M-Mate, racing cam TKHS, spring valve racing, carb NSR Thai, intake carb racing, CDI M-Mate adjustable 8 step, SHM racing exhaust cutting standard 28mm


CDI skrg set step 6 katanya cut off pada 11k RPM tapi saya xde tachometer untuk sahkan

skrg saya guna sprocket 15-35. top speed saya 140kmh meter lc135es 5 speed iaitu 130kmh GPS guna Ulysse Speedometer. tayar depan 80/90 dan belakang 100/80. keduanya Corsa Sports Rain.

bila baca thread ni, spec fz pon sama dan aca yg boleh pergi lagi laju drpd spec 60mm yg saya pakai.

apa masalahnya dgn spec saya? saya target 150kmh GPS speed sahaja atau 160kmh meter motor.

motor untuk ulang alik pergi balik kerja 80km sehari je skrg saya maintain speed 100-110kmh dan kadang2 je 120kmh.

1st time modi motor dan itupon kedai yg buat cuma sebab dah spend dekat RM1300 utk semua ni tapi top speed xOK sgt, sebelum modi motor standard boleh pergi 126kmh atau 116.5kmh GPS
 

ple5888

Veteran
salam abg2 ensem
spec:
block 60mm M-Mate, racing cam TKHS, spring valve racing, carb NSR Thai, intake carb racing, CDI M-Mate adjustable 8 step, SHM racing exhaust cutting standard 28mm


CDI skrg set step 6 katanya cut off pada 11k RPM tapi saya xde tachometer untuk sahkan

skrg saya guna sprocket 15-35. top speed saya 140kmh meter lc135es 5 speed iaitu 130kmh GPS guna Ulysse Speedometer. tayar depan 80/90 dan belakang 100/80. keduanya Corsa Sports Rain.

bila baca thread ni, spec fz pon sama dan aca yg boleh pergi lagi laju drpd spec 60mm yg saya pakai.

apa masalahnya dgn spec saya? saya target 150kmh GPS speed sahaja atau 160kmh meter motor.

motor untuk ulang alik pergi balik kerja 80km sehari je skrg saya maintain speed 100-110kmh dan kadang2 je 120kmh.

1st time modi motor dan itupon kedai yg buat cuma sebab dah spend dekat RM1300 utk semua ni tapi top speed xOK sgt, sebelum modi motor standard boleh pergi 126kmh atau 116.5kmh GPS
Jgn dgr sgt bro. Logik klu spec fz akan up cc sket jer. Mungkin akan tambah sket pada pickup tp top x byk beza. Klu upgrade spec fz jer leh dpt topspeed gila2 baik xyh nk upgrade heavy2. Smpi piston 72mm member2 sumbat nk cr kelajuan maksimum. Siap msk jackrod lg.Fikir2kn lh....
 

man_sate

Super Veteran
salam abg2 ensem
spec:
block 60mm M-Mate, racing cam TKHS, spring valve racing, carb NSR Thai, intake carb racing, CDI M-Mate adjustable 8 step, SHM racing exhaust cutting standard 28mm


CDI skrg set step 6 katanya cut off pada 11k RPM tapi saya xde tachometer untuk sahkan

skrg saya guna sprocket 15-35. top speed saya 140kmh meter lc135es 5 speed iaitu 130kmh GPS guna Ulysse Speedometer. tayar depan 80/90 dan belakang 100/80. keduanya Corsa Sports Rain.

bila baca thread ni, spec fz pon sama dan aca yg boleh pergi lagi laju drpd spec 60mm yg saya pakai.

apa masalahnya dgn spec saya? saya target 150kmh GPS speed sahaja atau 160kmh meter motor.

motor untuk ulang alik pergi balik kerja 80km sehari je skrg saya maintain speed 100-110kmh dan kadang2 je 120kmh.

1st time modi motor dan itupon kedai yg buat cuma sebab dah spend dekat RM1300 utk semua ni tapi top speed xOK sgt, sebelum modi motor standard boleh pergi 126kmh atau 116.5kmh GPS
Spoket tu kene adjust balik. 5speed kene main depan 14. 15 tak bole. Adjust belakang je.
 

laici123

New Member
rasanya ramai yg confius, tukar block sahaja x akan buat topspeed lagi laju. lagi besar cc just meningkatkan horsepower. Senang ceta kekuatan engine bertambah. kalo dulu bawa awek chubby naik lc135 rasa cam tak nak gi... kali ne rasa lebih ringan awek tu... cia cia

cth sahaja
Kata lah satu cycle block standard akan pusing tayar anda 1kali. tukar lah piston 75mm pun satu cycle block akan still pusing 1kali juga. Beza dia dengan block 75mm akan ada lebih horsepower dan pickup.

banyak faktor lain yg perlu membantu. it the whole package.

so nak laju lagi topspeed kena tukar ratio sprocket or gear dalam gearbox. Alihkan horsepower kepada topspeed.
 

azizul hannan

New Member
Assalamualaikum just nak minta pendapat moto saya masih std kilang. okay ke spec nii


PAKEJ UTK LC135 V1.V2.V3.V4

BARANG YG DAPAT
.BLOCK 60MM BRAND SHARK
.PISTON
.PISTON RING
.PISTON PIN
.PISTON CLIP
.GASKET BLOCK
.TENSENOR MANUAL BRAND SHARK
.GASKET HEAD
.CAM RACING
.SPRING VALVE RACING
.COOLENT
.YAMAHA LUBE
.SIAP PASANG

(ITEM TAMBAHAN)
PORTING EX/IN RM150-250
CR
SKIM HEAD BLOCK
 

man_sate

Super Veteran
Assalamualaikum just nak minta pendapat moto saya masih std kilang. okay ke spec nii


PAKEJ UTK LC135 V1.V2.V3.V4

BARANG YG DAPAT
.BLOCK 60MM BRAND SHARK
.PISTON
.PISTON RING
.PISTON PIN
.PISTON CLIP
.GASKET BLOCK
.TENSENOR MANUAL BRAND SHARK
.GASKET HEAD
.CAM RACING
.SPRING VALVE RACING
.COOLENT
.YAMAHA LUBE
.SIAP PASANG

(ITEM TAMBAHAN)
PORTING EX/IN RM150-250
CR
SKIM HEAD BLOCK
Berapa harga total semua siap upah?
 
Top