• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Kecundang Jua...

Status
Not open for further replies.

phl6684

Moderator
Staff member
assalamualaikum n selamat sejahtera

to all members...
phl ada 1 problem...
smlm time bwk moto dlm 20kmh maintain coz teman moto mbe tayar pancit...moto tiba2 mati...n xbley nk start...

then try tgk plug...xde api..tp lampu N signal semua menyala...n cdi hyperband yg phl pkai panas...saspek cdi KONG.

then pkai cdi std ok...hidup mcm biasa...

then ptg td try pkai cdi naoki(pjm)..ok kejap then mati lg...cek plug ok g...api n lampu N semua ada...tp xleh start...

then sarung semua pkai cdi brt tuh...bley ja hidup..nk start mmg ssh la...tp bila hidup jap...pulas minyk trus mati...n timing dia mcm "tuuuuuuuuuuuuuuppppp" tuuuuuuuuuuuuupppp"...mls gila2...n mcm api putus2...

so skang..phl saspek samada coil body(skang pkai racing) rosak atau coil magnet atau carb kong

apa pandangan otai2??phl da mati akal da nie...brg2 mcm coil magnet n coil body xde kt KL nie...ade kt Kedah tuh...ehm...mintak pandangan...da tensen kaw2 da nie...
 

sigung

Super Veteran
Cuba cek carb bro....moto aku pernah kena macam tu, pilotjet dan jarum pelampung tak mau turun sebab kotor. Tunggu kejap dapat start, pegang throttle jer terus enjin mati. Sekali enjin hidup, pulas throttle, macam ok, bawa pecut power ok jer, bila release throttle moto macam nak mati balik....bila enjin dah padam, nak terus hidupkan balik memang payah, kena tunggu kejap.
 

sigung

Super Veteran
Try tukar benda yg senang2 dulu bro, cek carb, tukat plug, tukar coil plug, pastu baru buka yg rumit....
 

kamen rider x

Super Veteran
Yep, PHL cuba pe yg Bro Sigung cadangkan tu dulu... Fius merah sblh bateri ok atau putus? Klau ok, Kamen suspect klau x belah magnet coil tu putus mungkin ade wiring yg short circuit yg terkena kat body tu... :(


-Kamen pun dlu penah kena pas set Mentadak tu tiba2 dia mati mengejut... Cek api ada.. Skli buka carb tengok2 dlm pilot jet tu t'sumbat dlm carb ade objek asing jadi petrol x dpt bakar dgn sempurna.. Lagi satu kes soket CDI basah, jenuh cari pe yg x kena...Nasib stgh jam b'peluh2 dpt kesan masalah.. hehehe :D -
 

sigung

Super Veteran
Hehe....dulu2 masa tgh set moto, macam2 hal berlaku....dah ler malam.....ingatkn perkara yg rumit dlm enjin, rupa2 mainjet pun boleh loose.....
 

phl6684

Moderator
Staff member
pg2 td try tukar carb...
then start hidup jap...dlm 5saat trus mati...cek api mmg xde....pelik...

phl sdng mencari coil body(plug)...coz coil magnet mbe phl tlg bwkkan dr kedah...so skang coil body je xde...just nk spare...

n 1 prob g nie...soket cdi yg besar...kaler koko..itu wayer +ve...n dekat soket wayer koko shja jd mcm asid2 taik..mcm asid kt bateri....kaler nk biru nk putih...tuh..npe ek?
 

kamen rider x

Super Veteran
pg2 td try tukar carb...
then start hidup jap...dlm 5saat trus mati...cek api mmg xde....pelik...

phl sdng mencari coil body(plug)...coz coil magnet mbe phl tlg bwkkan dr kedah...so skang coil body je xde...just nk spare...

n 1 prob g nie...soket cdi yg besar...kaler koko..itu wayer +ve...n dekat soket wayer koko shja jd mcm asid2 taik..mcm asid kt bateri....kaler nk biru nk putih...tuh..npe ek?

Mod PHL.. Wayar tu ade kena air sabun, sbb tu dia jadi kalsium.. Try bilas dgn myk hitam baru lap dgn kain buruk sambungkan semula.. ;)
Kamen suspect bahagian coil magnet area pulser tu mungkin kong atau ada wayar yang putus dalam.. :rolleyes:


-Kadang kita punya masalah kita sdri jadi panik, xde idea nak fikir secara mengejut.. Sedangkan sblm2 ni pekara itu sangat mudah bagi kita atasinya...
(itu normal bagi kita sebagai makhluk bernama manusia) :D-
 

Uno Moto

New Member
moto dah settle ke? kalau belum aku ader yg std punya...dgn plug cap sekali....amik free je, baru, tak pakai pun dalam kotak
 

phl6684

Moderator
Staff member
owh ok bro....tq2...ape2 hal t phl roger2....

lmbt plak bkak nie..klu ptg td sure da g try da...hehehe

UPDATE: td tukar coil magnet...still sama gk..xde api...
next saspek...plug coil
 

skyrocket

Super Veteran
laluan api dari koil magnet>cdi>coil plug kn?cube tukar koil n cdi std smule.klu xleh jgk maybe wiring nk kne cek blek.pyh tu:-o
 

phl6684

Moderator
Staff member
da setel...naoki nye cdi yg kong...xteringt plak nk tukar cdi blk...hahahaha...da tukar coil magnet n coil std tp still xde api...teringt tukar cdi...trus ade api...hahahah...wakena beb la cite die..hehehehhhe

skang alhamdulillah moto da kembali sehat....tq semua....
 
  • Like
Reactions: Led
Status
Not open for further replies.
Top