• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
M
Reaction score
177

Profile posts Postings About

  • salam bang man,

    Block fz carb rxz( dh try mj 175-195)
    Mj 145 Pj 22.5,

    Plug Hitam
    Gear 4 macam blow... mj kena turn lg...
    salam abg man.. mintak reviee sket antara block mds ngan sum racing mna lagi abg man prefer.. lc spec62..terima kasih abg man.
    Salam... Nak mintak pendapat pasal top speed. Dulu pakai blok 60mm, top speed ok la dpt 130 - 135 km/j(meter lc v2). Tapi sekarang jiwa kelajuan meresap balik, tuka ke blok 63mm, head 22/19, tapi top speed sama jugak 130km/j, tu je tak naik. knape ek? hak aduhh... mintak pendapat sikit bro...
    salam abg man...saya bercadang nak masuk carb rxz catylizer kat lc saya..spec block standard,cam biru alang moto,spring valve fz..boleh cadang x set mj pj sekiranya saya nak guna air filter xnak open...
    M
    man_sate
    PJ 22.5, MJ 185, Angin 1 (set rpm paling tinggi), Jarum tengah
    MJ tu saya confirm kan balik. Upload gamba plug.
    Z
    zaliholesnar89
    ok bang..nanti saya akan upload gambar plug bila sudah pasang carb..
    Z
    zaliholesnar89
    salam bang..dah upload kat wzp abg..kat sini saya x pndi nak upload pic..
    Salam bro. Nak tanya saya sekarang pakai y15zr. Dah tukar block cms 62mm, cam cms T2, spring valve cms, exhaust ahm spr dan ecu tune boss.
    Soalan nya sekarang enjin boleh hidup, tapi kadang2 bila pulas throttle enjin boleh mati. Boleh tolong advice tak?
    M
    man_sate
    Waalaikumusalam,
    Da cube adjust ecu? Adjust starting/rpm rendah kurangkan minyak.
    Saya tak berapa biasa dengan ecu.
    Selalu kalau pulas sikit mati. Minyak rich time starting. Kalau carburetor kene adjust pilot jet atau jarum. Kalau injection kene adjust dari ecu.

    edit: Lupe lak. Cek kaler plug.
    S
    safrizan rahman
    Ok tq bro for the advice.
    aslm bro man..kalau pakai hicam uma,mmg ada bunyi tik tik ke?..bunyi apa tu?ada x cara nak hilangkn bunyi tu atau krgkan skit?ada ke cam lain yg ada decomp pin slot mcm cam uma ni?ce tlg suggests kalau ada bro
    M
    man_sate
    Intake/Ekzos: 10in,10ex..
    Gap (valve clearance) antara skru tepet dengan valve. Kalau takde gap performance motor akan drop dan cam, valve dan barang2 lain akan makan lebih cepat. Kalau terlebih ketat performance akan drop dan mungkin tak boleh start sebab compression loose. Kalau terlampau longgar valve cepat kembang dan bunyi tik tik yg mcm awak ckp tu. Saranan untuk gap (valve clearance) 10,10 dan 10,12.
    D
    dean153
    ty bro ats penergn tu
    M
    man_sate
    Sama2
    Assalamualaikum bro man, nak tanya. Kalau dah tukar carb lain, macam mana nak hilangkan lampu temperature yang warna merah kat meter tu eh? Saya dah try cabut soket kat carb std pasang kat situ still menyala lampu tu. Macam mana eh nak hilangkan lampu tu bro man? Tolong saya bro man
    • Like
    Reactions: Mohd Asraf
    M
    man_sate
    Waalaikumusalam... cdi tuka x? Kalau cdi standard..bukak carb tutup carburetor standard yg dgn tps tu...letak nat or ape2 yg bole tolak bahagian dlm tutup carb standard tu...supaya cangkuk tps tu sentiasa dekat keadaan full throttle..salotape or cable tie bahagian letak nat tu...
    More project....huhuhuhu
    eddy4856
    eddy4856
    Salam,bro man..newbie here..moto sye knocking kuat sgt laa..ley x bro man tgk2 kan..bro dok area mne??..
    M
    man_sate
    waalaikumusalam...sorry la lambat reply...tahun lepas punye msg...lame gilo...hahahahaha...dok area kajang...bole nk tgk2 kn...mane yg tmampu insyallah...
    assalamualaikum bro man.saya baru lepas tukar carb uma 30mm tapi setting memang tak kena sekarang ni. ekzos bau petrol kuat, motor tersengguk bila meter cecah 100km/h. motor dah upgrade ke block 62mm, cam cms dan valve spring aftermarket..apa setting yang paling sesuai untuk motor saya ni bro man? harap dapat membantu.
    shukcorleone
    shukcorleone
    bro man sambung study katne? saye pun tengah sambung degree kat UTM, amik pengurusan Teknologi...plug coil saye tak tukar lagi, takut pulak tukar coil ni, karang besar sangat api, takpe ke bro man?
    M
    man_sate
    Study kat kliuc.....UTM skudai ke????....takpe bro....pakai uma punye pun da ok da....sebab nak cover balik setting carb tu.....
    shukcorleone
    shukcorleone
    ooo...ok, sama2 kita menuju kejayaan bro man, hehe...semangat saya jumpa geng belajar ni....saya UTM KL je bro man, ambik part time je, sekarang keje dah....insyallah, nanti saya try tukar coil pulak tengok macam mane hasilnya, saya akan update kat bro man once dah tukar.
  • Loading…
  • Loading…
Top