1. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Tips Menjaga Penukaran Minyak Hitam dari HLY

Discussion in 'MALAYSIA: 135LC owners' started by Seli, Oct 10, 2011.

  1. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,510
    Likes Received:
    420
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    klu xsilap yg minyak full synt nie xrosakkan kereta...just kereta tuh maybe terlalu uzur..so minyak full nie xsesuai...ada lobang2 dlm enjin tuh..ntahla...lupa plak samada minyak full atau mineral bagus utk kereta lama2 yg uzur2 nie...
  2. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    betul tu bro phl,
    klu nak guna minyak fully syntatic ni,kena guna masa mula2 beli moto atau keta lg.sebab apa,enjin masih baru.yg selalu dok rosak tu sebab enjin dah lama.itu lah yg kimie nak maksudkan tuu..sapa2 yg nak guna minyak ni,kena guna time beli moto lg dah.klu moto dah bertahun2,baik lupakan saja la..pakai semisyntatic pun dah cukup.
  3. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    Mengikut Sejarah masa bermulanya minyak fully syntactic dicipta,memang ramai org beli dan guna terutamanya kereta la kan dengan mengira segalanya kebaikan yg ada pd minyak itu tanpa mengira keburukannya.disini kimie x kata la minyak ni x bagus…malah minyak ini lah is the best..
    Minyak ini mempunyai kelebihan tersendiri iaitu membolehkan enjin bekerja pd suhu yg begitu rendah dengan mempunyai tahap kelikatana yg begitu rendah(cair) berbanding minyak lain.diantara kelebihan yg lain itu seperti membolehkan enjin bekerja dgn begitu sempurna iaitu memberikan pickup n topspeed yg max jika dibandingkan ngan minyak yg lain.
    So secara kesumpulannya semua org dah akui bahawa minyak ini memang best…
    DARI SEGI KELEMAHAN MINYAK INI PULAK LA NOOOO…..
    Kita semua dah tau bahawa minyak ini mempunyai tahap kelikatan yg begitu rendah ataupun istilah lain cair.kita semua dah tahu bahawa minyak ini cair sedikit .dgn ini minyak ini akan mambolehkan semua komponen2 enjin bekerja ditahap maximum `minyak dah cair mestilah enjin jadi ringan`.betul x?ok,skrang ni kita tgk pula bahagian silinder/block ngan piston.piston kerjanya `naik turun naik turun` dgn laju(rpm).lg laju piston naik turun maka lg laju la moto kita tu kan2.hihihihi…setiap kali piston bekerja,ia akan menghasilkan geseran.geseran itu adalah diantara dinding piston dgn dinding silinder/block.geseran ini akan membuatkan silinder cepat menjadi panas.kepanasan itu boleh diatasi dgn adanya radiator/coolant.So,kimie nak Tanya la pd kawan2 kat sini ni,minyak cair ka atau minyak pekat ka yg boleh mengurangkan geseran pd dinding piston?bg pendapat kimie ni,minyak pekat la yg akan mengurangkan tahap geseran.sebab apa kimie cakap cam tu,sebab minyak pekat akan melekat pd dinding silinder kita tu dgn teballlllll jika dibandingkan dgn minyak cair.geseran itu akan menyebabkan enjin kita cepat panas.klu radiator ada,selamat la kan.klu radiator guna coolent murah,macam mana?coolent yg murah selalunya la kan tidak boleh menampung kepanasan enjin dan kemungkinan kepanasan itu boleh jadi tinggi lg seterusnya akan menyebabkan enjin rosak terus atau jemmmmm pd rpm yg tinggi…geseran itu juga akan menyebabkan silinder n piston menjadi haus/calar atau jangka hayat silinder n piston jadi pendek.so kena la tukar selalu kan2.
  4. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    salam kawan2,tlg betulkan klu salah..se tau kimie la kan,problem yg macam ni dah di setel lama dah.pengeluar minyak dah cipta minyak fully gred baru iaitu dgn mencampurkan sejenis bahan kedlm minyak ni.
  5. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    kimie
    ko kata ko ni newbie tapi penjelasan mcm pensyarah, berkobar2 plak tu, hang ni pengajar ka:D
  6. Mbu2476

    Mbu2476 New Member

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    4
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    Salam All.
    baru kt sini... lau pakai myk 5w 40 fully synthetic ok ?
  7. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    salam bro syazali,pensyarah?pengajar?biar betullll....mana ada..kimie ni new forumer ja.tp kimie punya moto plat PHH daaaaa.kimie ni cuma saja2 baca + tanya pendapat org/member2 + pengalaman skit2 n bru la taip.x semestinya apa yg kimie taip tu betul.cuma nak berkongsi pendapat ngan kawan2 kat sini saja.
    to bro mbu2476,kimie rasa klu moto mbu ni bru lg,x salah pun klu nak guna minyak tu.kan kimie dah cakap,problem2 yg kimie taip diatas tu dah disetelkan dr dulu lg.so jgn la risau.klu guna minyak tu,enjin elok,x bunyi kasar,kira ok la tuu..cuma klu enjin moto kita tu dah lama n dah guna minyak sederhana murah,susah la skit nak bertukar ke fully syntatic.
    cth macam moto std kimie la kan.dr mula beli sampai skrang ni dok guna minyak satu jenis ja iaitu hi rev 15w 50 semi syntatic.so klu kimie nak bertukar kpd minyak fully syntatic susah la skit.sebab apa,minyak yg kimie guna la ni tahap kelikatan dia `50`.enjin dah lama n block pun ada makan minyak la skit .running sampai lebih kurang milage 1500km ja minyak itam mesti kurang.so kena la tambahkan blk.kesimpulannya,minyak kelikatan `50` pun enjin dah makan minyak,inikan pulak nak guna fully syntatic(cair).lg la bertambah kurang nanti.
    kena ingat satu,bila minyak itam dlm enjin menjadi kurang atau kurang diparas yg ditetapkan,maka enjin kita akan kurang minyak.efeknya apa?enjin menjadi ringan n moto kita akan menjadi bertambah lajuuuuu x seperti sebelum ini.hihhihihihi..percaya lah.tp jgn amalkan selalu.kena selalu check minyak la.peace
    phl6684 likes this.
  8. Mbu2476

    Mbu2476 New Member

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    4
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    owh thanx bro kimie.. ni nak tye lah, sbb hari tu dah tukar lps pakai 3000km, tp time tukar tu myk nye masih x hitam pekat hbs lg. terasa rugi plak tukar myk awal2, tp bile tukar oil filter dah siap bengkok lg oil filter tu.
    tp membe ramai kata oil filter lc nie mmg leh tahan 3000km je walaupun yg original.
    ade tips x nak cari oil filter yg mahal sket? brand ape ke... sbb myk hitam tu leh pakai kat kereta leh p smpi 10,000km.. tq for advice..
  9. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    maaf yer lari tajuk tapi pasal 4t gak, nak mintak pendapat kenapa lc aku 4t keluar kat hos enjen sbelah water pump, kotak angin aku dah tak pakai,ride 140kmj je padahal pakai breather uma kat penutup 4t tu, 4t letak penuh 1 liter tapi dulu xjadi mcm tu. riso kering je:oops:
  10. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    pada pendapat aku yg tak seberapa ni apakata tak payah pakai oil filter pasal ramai membe yg jamed rod pasal flow pada filter kurang bagus.. aku plak dah hampir 3 tahun tak penah pakai oil filter alhamdulillah elok je lg..
  11. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    salam sahabat,
    cuma nak habaq ja.moto std kimie dr beli sampai skrang x penah tukar minyak dikedai lain melainkan ngan HLY sendiri.disitu beli disitu jugak la service minyak.kimie hanya guna 1 brand saja minyak itam iaitu 15w 50 n yamaha cakap minyak ni jgn guna melebihi 2000km n sampai skrang ni kimie ikut ja la.enjin ok sampai la ni.
    pasal oil filter plak mesti la kena guna yg ori punya.ori punya rm15 yamah jual n diorang cakap maximum boleh pakai sampai 8000km.yg selalu enjin dok jem tu sebab selalu guna oil filter bukan ori sebab yg bukan ori punya diorang cakap dia punya penapis/jaring/saiz lubang penapis tu x sama ngan yg ori punya.sebab tu minyak akan kering bila sampai kat oil filter tu.
    bro syazali guna minyak itam sampai 1liter penuh ka?mungkin bro syazali x pakai oil filter kot sebab tu minyak kena tambah sampai 1 liter.klu ikut spec enjin moto kita ni,lebih kurang 800ml saja(80% dr 1 botol).klu bro syazali guna sampai 1 liter penuh,make sure sukatannya betul.minyak terlebih sikit ja kan,moto dah jadi beratttttt.klu terkurang pulak,enjin akan ada masalah bila jln jauh....x guna oil filter bermaksud minyak itam kita yg ada didalam enjin tu tidak akan ditapis.so segala kekotoran seperti habuk besi dsbnya akan terperangkap didalam enjin tu.takut lubang2 lam enjin tu tersumpat plak nanti.fungsi iol filter utk memerangkap kekotoran didlm enjin supaya minyak itam sentiasa bersih..kimie ni guna moto hari2 utk pe keja.pe blk lebih kurang 60km.sebab tu la kena ambil kira segala benda.
  12. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    moto kimie hari2 full trottle.bila sampai saja time service(2000km),minyak masih biru lg..cam sayang jugak la nak tukar.tp memang kena tukar jugak la sebab dah cair cam air paip lg dah.hihihihihi
  13. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    kimie
    mgkin la kot yg jamed tu pakai oil filter local pasal beli pun kat kdai sparepart je. tapi mcm serbuk besi slalu terperangkap kat drain 4t yg mcm penapis tu... aku pakai block 62mm.. cc enjen hampir 180cc.. lg pun tpt keje aku dekat 6km jer:D
  14. Seli

    Seli Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    391
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    38
    Location (city/province):
    Bandar Saujana Putra, Selangor, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Since Bro Kimie dah sentuh pasal oil filter...
    Mungkin saya nak share skit info nie sy dpt dari mekanik HLY
    Oil filter la nie yg berada dipasaran ader beberapa harga yg berlainan...
    Dari RM8 ke RM15 (HLY)...
    Semua nyer kata ORI Yamaha.... dan mekanik pun sendiri mengaku tak dpt nak bezakan
    yg mana klon or original....
    Hanya ader satu cara sahaja.... tengok kualiti selepas digunakan....
    Yg klon nie selalu nyerr.... filter dier akan mengecut dgn drastik....manakala yg ORI
    memang tak nampak perubahan dari seg kualiti.....
    Lagi satu... setelah distudy... kebanyakan masalah engin berpunca dari OIL FILTER KLON!!!

    Nak selamat.... belilah yg dari HLY ... at least ader resit kalau oil filter HLY ader problem.....
  15. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    TERBAIK:D
  16. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    memang betul apa yg bro syazali cakap tu.enjin rosak sebab guna oil filter bukan ori punya.pomen pun ada cakap cam tu jugak.masa tgk dia overhault enjin motor yg rosak tu,moto masih bru cam kluar dr kedai n milage dia bru 18000km ja...sayang sungguh la....

    bro seli,
    klu cam tu kena maintain la beli yg rm15 punya.hihihihi.terbaik...
  17. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    bro syazali,
    teringin gak la nak guna block besar2 ni.tp hari2 dok lenjan full trootle ja.boleh tahan ka.hihihihi.takut rosak di tgh jalan la nanti..kimie ni bab enjin memang kurengggg pandai laaaaa..
  18. syazali

    syazali Member

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    638
    Likes Received:
    102
    Trophy Points:
    56
    Location (city/province):
    kapar
    Country:
    Malaysia
    saja nak kongsi pengalaman,
    membe ada bt std mod pakai block taikom 60mm brulang dari kuaters polis cheras ke kapar dalam pg balik 120km. selama 2tahun brulang tahan je sampai skrg,ride memang full jer.aku plak pakai block KK 62mm tapi tak blh jadi cthla pasal tpt keje aku dekat jer, blh jer kalau kimie nak bt std mod, blh mtak pendapat pasal kat dalam ni ramai otai2 yg low profile.. forum ni utk bkongsi pendapat bukan tunjuk sape yg paling hebat... tak salah utk btukar pendapat.;) bonus tahun ni apakata kimie bt std modi dulu, racun2:p hik3
  19. kimie

    kimie New Member

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    221
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Location (city/province):
    penang
    Country:
    Malaysia
    wahhh bro syazali,ini dah dikira racunn dah ni..hihihihihihihi
    bahaya tuuu bro syazali....
    moto kimie ni std pun dah blah 17+km/j.agak2nya la kan,klu guna block besar tu brapa boleh blah aaa...terujan la pulak...
  20. Seli

    Seli Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    391
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    38
    Location (city/province):
    Bandar Saujana Putra, Selangor, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Bro Kimie,
    Yup... apalah rm15 dibandingkan dgn kesihatan LC kita...
    Kalau ada mana2 member kita yg turun HLY bolehlah kirim dgn dier....

Share This Page