1. 7th Mindanao Sniper Ride
    Dahican, Mati, Davao Del Norte May 17-18 2014
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

.:macam mana nak buat lc135 lebih laju tetapi lasak:.

Discussion in 'MALAYSIA: 135LC owners' started by takeshi_dett, Jul 9, 2010.

  1. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    salam semua,
    sy newbie here...
    Memiliki lc tahun 07
    mod yg telah dilakukan:
    block fz150
    carb tzm
    setting spocket 15-38

    masalah yg dihadapi,kelajuan hanya dpt mencecah 18kmm/j tp kene sepomen ah....letih jgk badan...
    Travel dr sg.long ke key ell...
    Perlukan bantuan dari otai2 utk membincangkan ubahsuai yg boleh melajukan lc.
    Setiap hari sy bawak 160km/j sejak 2 bulan ni...

    Harap dpt membantu sy yg kurang pandai pasal moto ni
  2. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    313
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Salam...

    Slmt dtg bro.

    Dlm blog ni ade bnyak topik yg bleh bro baca dn kaji utk meningkatkan lagi moto bro tu.

    Klo di lihat pda mod bro tu dah kira mencukupi,160km riding tgak kira laju bro.

    Mcam ni lah bro, uncl nasihatkan klo bro nak pi dn balik keja dgn memecut 180km tiap2 hari bro bli je moto besor je bro.
    bukan ape moto yg dah mod extreem ni x tahan bro....tapi klo
    bro brkemampuan utk mod dn trus mod itu trpulanglah.

    Otai2 lain tolong bro kita ni.....skali lagi kami ucapkan slmt dtg dan slmt brkenalan....
  3. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    wsalam uncle....
    Maaf klu mengganggu....
    Hajat di hati mmg k beli superbike tp kemampuan tu agak terlalu berkurangan n sy ni sbnrnya tk pandai bwk moto clutch...
    Base dari topic dlm forum ni mmg terlalu menarik bagi sy sbb byk yg telah dibincangkn utk proses upgrade yamaha lc135.....
    Tp kepuasan riding n setiap pagi kene potong dgn beberap lc yg lain tu agak menarik minat sy...
    Nk je sy kejar n tahan n nk tanya apa mod yg mereka buat...tp apakan daya,kelajuan lc sy tk dpt mencampai tahap mereka...
    Sbb tu sy ingin mencuba sesuatu yg boleh membantu tahap kelajuan sy....
    Hope u can guide me...?
  4. GhosT.Lordz

    GhosT.Lordz Super Veteran

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    2,184
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    363
    Location (city/province):
    Putrajaya , Malaysia
    Country:
    Malaysia
  5. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    sorry,typo error....
    180km/j......hehehehe
    :D :D :D
  6. GhosT.Lordz

    GhosT.Lordz Super Veteran

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    2,184
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    363
    Location (city/province):
    Putrajaya , Malaysia
    Country:
    Malaysia
    ko nal laju dari 180kmh??? tak cukup laju ke?? berapa laju nak??400kmh??
  7. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    itu klu dok sepomen....tk larat nk sepomen...tp yet at that stage pn ada lc potong sy mcm sayur je...
  8. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    313
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    @takeshi_dett.

    Ya btul gak...sbk mang x rmai yg mpu pkai...jadi bak kta bro kid trpksa lah pkai SERUPABIKE.....kih...kih..kih.

    Mang panas bila kna potong slalu oleh LC lain, tapi dgn klajuan moto bro skrang dah kira laju dn di potong pula....dah pasti mod dia lagi one tau two up dri mod bro tu......uncl takut sok..bila bro dah dpt cecah 180km nnti ade plak EX5 tapau slamba je hah!! mcam mne??? kah..kah..kah..jgn mare bro gurau2 je....

    Klo bro snang join lah Spcl TTs di Ptrajya pda 18hb Jul ni...nnti bleh jmpa otai2 moto kat sne....kih...kih
  9. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    18 julai...ok jgk klu tkde halangan uncle....
    Akan diusulkan dlm diari sy....
    Sy ada terbaca pasal besarkan valve....how is the output?
    Mcm mana klu sy menukr cam?
    Lagi satu,sy dh ada brg utk pasang disc break belakng,uncle boleh tlg sy tk kt tempat yg boleh sy pasang...ingat nk pasang esok...
  10. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    313
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Disk break blkg jenis ape bro...yg 125z nya tau yg khas utk LC yg siap ngan Rim dia skali ke??
  11. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    313
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Tukar big valve bleh kasi lbih lajak dan top speed lebih,bro pkai cdi jnis ape ye???
  12. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    yg ada pada sy dari model 125z...rim sy beli enkai 3 btg...
    Simpan dh lama dh semua brg tu...dekat 2 bulan...
    Skrg ni sy guna BRT...
    Tentang penukaran big valve,tahap ketahanan enjin masih sama ke?
    Harap uncle boleh bantu.....
  13. GhosT.Lordz

    GhosT.Lordz Super Veteran

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    2,184
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    363
    Location (city/province):
    Putrajaya , Malaysia
    Country:
    Malaysia
    valve??kalau pandai buat insyaALLAH tahan... yang penting cara bawak dan penjagaan..kalau cam ribut dan setan..motor std pon hancur..motor member aku hancur ari2 dia lanyak top speed jee...padahal std badak..baru pakai 8 bulan..hahahha


    valve besar ni gunanya mempercepatkan pembuangan compression yg dah digunakan..dan banyak...dan pada masa sama dia membanyakkan compresion recycle yang diperlukan.....so dia besar..setiapmm mainkan peranan 5-10% kecepatan...ni bukan main tibai..tapi ni la projek thesis aku...
  14. isdaniel

    isdaniel New Member

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    479
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    ok special receipt;

    high cam
    valve spring
    clutch spring
    cdi racing - ada brt, rextor, cheetah power (programmable)
    carb besar - tzm dah ok
    big valve head 22-19mm - kalo ada duit terlebih
    sprocket 15-37/38 size 420 atau 415
  15. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    maksud bro ghost klu mcm skrg ni sy bwk moto,patut ditukarke?
  16. takeshi_dett

    takeshi_dett New Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    181
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Location (city/province):
    kajang
    bro is,
    apa yg sy lihat dri spec yg bro is berikan agak mmenarik.....
    Boleh ke sy fullthrottle dari kajang ke nilai non stop?
    Budget siap upah utk big valve head berapa?
    Sy kurang berminat dgn high cam sbb bunyi yg keluar dr enjin tu agak kasar...
    Ada pomen ckp valve spring standard yamaha lc135 lebih tahan dr model yg ada di aftermarket ni..betul ke?
  17. GhosT.Lordz

    GhosT.Lordz Super Veteran

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    2,184
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    363
    Location (city/province):
    Putrajaya , Malaysia
    Country:
    Malaysia
    perghh.nak fulltrottle ni bole..taoi enjin ko skang fz oklaa..kalau tuko 60mm..huhu mau cepat hancur kang..valve spring yamaha std lembut...bila rpm lebih 10k..dia akan float..macma aku kene...hehe..bole menyebabkan valve terlepas..
  18. isdaniel

    isdaniel New Member

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    479
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    kalo pakai block diasil fzi insya allah tahan lasak tp takan laa memanjang nak laju jerkk...x syg engine ke..haha...

    head tu hanya upah utk buat x termasuk valve besar dan spring valve..kalo berminat nak buat spare head ori lengkap tukar dgn sy..tp utk psg head tu..kena grind valve..port n polish ruangan sekitar valve seat tu..lubang ekzos buat sikit..baru laa sedap

    valve spring std mmg laa tahan kalo pakai cdi std..sbb valve spring std hanya bleh tahan pd sesuatu kadar rpm sahaja contoh..tahan sampai 10k rpm jika lebih limit akan floating atau putus...sedangkan bila dah tukar cdi racing dan valve spring racing..rpm tu bleh lg lentok lebih dari 10k rpm dan tahan lasak

    harap jawapan di atas dpt membantu
  19. Na0ki

    Na0ki Super Veteran

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    857
    Likes Received:
    54
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Selangor
    Country:
    Malaysia
    bro ko g beli keta kancil la.. ko modi sket pstu bleh lnjan full.. safe pon ada.. klo moto ko nk full memanjang nnt x memanjangkn nyawa ko nnt.. skadar nasihat bro.. ride safe bro.. peace..

    Cheers!!
  20. GhosT.Lordz

    GhosT.Lordz Super Veteran

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    2,184
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    363
    Location (city/province):
    Putrajaya , Malaysia
    Country:
    Malaysia
    isk naoki..kalau pakai kncil..mod plak tu...sama gak..nyawa pon tak panjang ..

    naiklaa komnuter...sure org tak potong..

Share This Page