1. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Cara Setting CDI BRT Smart Click DC Dualband utk 135lc

Discussion in 'MALAYSIA: 135LC owners' started by slemay, Aug 26, 2010.

  1. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
    Cara Setting CDI BRT Smart Click DC Dualband utk 135lc

    salam...
    sy nk mntk ptunjuk drpd otai2 lc sekalian...
    arap dpt mmbantu...

    mcm mna nk setting CDI BRT Smart Click DC Dualband utk lc ???
    saya pnye yg 16tep kot...
    yg ad logo i-max

    tak fhm yg pasal 16 digital preprogramming maps dan pasal 16 digital preprogramming limiter ???

    ap itu BTDC ??? -nk setting brapa deg ???

    RPM? nk setting brapa ???

    perlukah buat suis utk on off Huh klau smbung direct ad effect ka???

    trimas n hrap dpt mmbantu...
  2. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,510
    Likes Received:
    420
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    huhu...pening gak nie...tggu otai2 reply...

    otai2..
    yg mane pkai BRT yg ejas2 nie diharap dpt membantu....
  3. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
  4. man_sate

    man_sate Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    228
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    133
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    nak tanya je....bukan tau sgt pun pasal cdi imax ni...hehehe...moto stendet ke?
  5. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
    mto modi da sket2...
    -blok 61mm
    -carb uma 34mm
    -coil andrion
    -head n ekzos modi
  6. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    CDI BRT SMART CLICK kan?
    Spec moto?
    Apa yg awak dah upgrade kat lc tu?
    Cita spec dlu,baru leh set cdi tu..
    Kang men set je over dose moto tu pun x g plak kang..

    Klu enjin still std lg camni slunya set CDI tu..

    RPM 9k-10k je..
    Awak Jgn set lbh drpd tu,
    sbb spring valve std x leh support over 11k kang spring tu leh float atau jd lembik boleh putus plak ble over rev(high rpm time speed)..

    BTDC 29-30 je..
    Yg ni utk cpt kan api pembakaran dlm head tu..
    BTDC ni pun jgn over set gak kang berlubang piston tu sbb api terlalu tgi krg tak pasal2 je kena buka top enjin modal kuar lg..
    W/pun selamat mencuba!

    -Drpd Pengalaman lyn Cdi BRT gak-
  7. Na0ki

    Na0ki Super Veteran

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    857
    Likes Received:
    55
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Selangor
    Country:
    Malaysia
    fuhh.. mantop tuh.. jntg bsaq tuh.. cdi tu klo msuk andrion mmg meletoopp.. huhu
  8. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Len kli tulis spec skli sng skit saya nak bg info apa yg saya tau yerk..
    hehehe..
  9. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
    sori bro kamen rider...dak baru... :wink:
    spec mto sy mcm kt ats tu...agak2 nk set brape ek???

    tq 4 da info... :)
  10. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Tappet setting bpe?
    Angin carb setting,main jet dgn pilot jet bpe saiz?
    Cam dgn spring cam dah tukar ke?

    Bg info yg atas ni dlu..
    Kang saya bg yg slu saya set nanti takut tak ngam plak..

    BTDC tu utk set api klau tak tepat nanti bakar tak cantik lak,moto berat je nak g..

    RPM tu pun main peranan ptg gak sbb klau over rev spring std xleh support utk high rpm power loose enjin meraung je lbh speednya tak g..
    Try bg fully detail yerk?

    Awak nak set long disturn ke daily use?

    -CDI yg ada setting ni bkn leh wat men2 setting je,kang overdose setting moto power lgsg tak out-
    DD7 likes this.
  11. mamaniato135

    mamaniato135 New Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    kota tinggi
    Country:
    Malaysia
    kalu stnd bgus x pkai cdi ni??mantap x??agk2 125z stnd le tapaw x?0
  12. semut

    semut Veteran

    Joined:
    Aug 15, 2010
    Messages:
    157
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    131
    Location (city/province):
    Dunia Ilusiā„¢
    Gile la kalau tukar CDI jer leh tapau 125zr tu,memeng untung la ko...
    Block,CDI,High Cam,Coil,ekzos Dll ko kena tukar,baru leh tapau, :twisted: :twisted:
  13. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
    tappet tak tau r setting brape...
    angin carb cun dah,main jet kasi rich sket mnyk,lau xslp sze 122,pilot lupa???
    cam n spring std...dlm prncangan gak...
  14. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    RPM Set 12k je..
    BTDC Set 30 dlu..

    Sbb spring std kang putus plak ble time over rev tu..

    -Set utk maintain dlu,jgn over limit kang over up set msk bengkel kuar duit lg-
  15. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    315
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Ada modal RM7++ lbh baru leh tapau 125z..

    -Klau hrp CDI je rosak enjin tu krg over rev dgn brg2 std mne thn der-
    Chaos92 likes this.
  16. Na0ki

    Na0ki Super Veteran

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    857
    Likes Received:
    55
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Selangor
    Country:
    Malaysia
    tue tapau 125 stnded.. huhu.. blom nk tapau 125 modi lak.. ekeke..
  17. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,510
    Likes Received:
    420
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    hahaha....bab2 sejarah tapau menapau nie...naoki da khatam...hahahah....kan kan kan???
  18. slemay

    slemay New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    sg buloh
    RPM Set 12k je..
    BTDC Set 30 dlu..

    Sbb spring std kang putus plak ble time over rev tu..

    -Set utk maintain dlu,jgn over limit kang over up set msk bengkel kuar duit lg-[/quote:8d6x3av9]


    orait bro kamen...
    tq2 :)
  19. kid

    kid New Member

    Joined:
    Aug 23, 2009
    Messages:
    902
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    yer betul..tu sebb die bwk moto yg slow skunk..cr mangsa lg tue..agak2 dh jumper..br 73 keluar..huhuhuhu

    p/s : bile nk anto mtr oren tu kat tpt die..nk turun enjin blk tue
  20. lordlimmi

    lordlimmi New Member

    Joined:
    Apr 20, 2010
    Messages:
    54
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location (city/province):
    Shah Alam - Kuala Lumpur
    salam,
    alang2 citer psl cdi BRT, hamba nak tompang sekaki lah :mrgreen: . kalo cdi brt dual band yg tombol adjustable dia tu ada nombor 1 hingga 9 camne lak cara nak setting nyer? dia takde btdc ataupun rpm cuma ada nombor selector je dari 1-9. harap sapa2 yg expert bleh tolong bg pencerahan sket..

Share This Page